Bułeczki z grzybami

 Bułeczki z grzybami

Fot. Konrad Kalbarczyk

Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym.

Składniki
  • 10 dag dowolnych suszonych grzybów
  • olej
  • 10 dag cukru
  • 45 dag mąki pszennej
  • 3 duże cebule
  • 5 dag drożdży
  • sól
  • masło do smarowania blachy

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki. Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny. Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa i drobno posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę. Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym. Odstawić na około 30 minut. Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem.

Ocena: 0
Tekst: Monika Dąbkowska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY