Truskawki w czekoladzie PRZEPIS: Jak zrobić TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE [składniki + sposób przygotowania]

 Truskawki w czekoladzie

Fot. Anna Orłowska

Pyszne truskawki zanurzone w czekoladzie będą smakowały przede wszystkim dzieciom. Taki owocowy deser możecie zrobić razem.

Truskawki w czekoladzie: Sposób przygotowania

Najbardziej efektowne są truskawki, ale poza sezonem można je zastąpić innymi owocami, np. winogronami, cząstkami ananasa, brzoskwiń, moreli, gruszek, jabłek. Te ostatnie warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Owoce nie powinny być ani zbyt wilgotne, ani łatwo się rozpadać. Tabliczki czekolady rozkruszamy i wrzucamy do dwóch garnuszków (oddzielnie białą i ciemną). Do obu naczyń wlewamy po połowie mleka i stawiamy na bardzo małym ogniu. Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Odstawiamy garnuszki z palnika. W tym czasie umyte owoce nadziewamy na szaszłykowe patyczki. Ogonki zostawiamy, bo ładnie wyglądają, a poza tym są jadalne. Następnie zanurzamy truskawki w ciepłej czekoladzie i układamy na talerzu. Gdy czekolada zastygnie, można je jeść.

Truskawki w czekoladzie: Składniki

  • 0,5 kg truskawek
  • tabliczka czekolady: mlecznej lub gorzkiej
  • tabliczka białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • patyczki szaszłykowe
Ocena: 0
Tekst: Anna Orłowska Zdjęcia: Anna Orłowska Źródło: Moje Mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY