Tort pomarańczowy z białą czekoladą

Składniki:
  • Ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g złocistego cukru
  • skórka otarta z 4 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 4 jajka
  • białka i żółtka osobno
  • 100 g mąki
  • 1
  • 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych lub startych migdałów
  • Przełożenie:
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml crème fraîche (lub ubitej kremówki)
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • + 100 g białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Masło ubij na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dosyp migdały i wlej sok z pomarańczy. Białka ubijaj do momentu, w którym będą utrzymywały kształt. Pianę wmieszaj do ciasta w 3 partiach. Całość łącz bardzo ostrożnie. Ciasto rozdziel pomiędzy dwie okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem). Piecz w 180 st. C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Studź w formie przez 5 minut, a następnie wyłóż na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. 2.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie ostudź. Crème fraîche ubij. Składniki połącz ze sobą. Jeśli masa będzie dość płynna, włóż ją do lodówki, by zgęstniała. [Ja włożyłam ją na 30-40 minut do zamrażalnika, po tym czasie zgęstniała idealnie]. Jeden blat ciasta połóż na paterze, rozsmaruj połowę kremu, przykryj drugim blatem, a wierz pokryj pozostałą masą. Jeśli chcesz, możesz też pokryć nią boki. Całość włóż do lodówki na min. 1 godzinę. Aby wykonać dekorację z białej czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj cienką warstwą na arkuszu papieru do pieczenia. Schowaj do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przy pomocy noża "zeskrobuj" czekoladę, by powstawały "zawijasy". Powstałe dekoracje wbij w powierzchnię lub rozłóż na torcie. Smacznego!

Uwagi

Prawdziwie rewelacyjny przepis. Dwa wilgotne, dosyć ciężkie migdałowe blaty o delikatnie ziarnistej strukturze z wyczuwalną nutką aromatu pomarańczy przełożone słodkim, ale charakternym dzięki lekko alkoholowemu dodatkowi ekstraktu waniliowego kremem z białej czekolady. Do tego chrupiący wierzch najeżony jej kawałkami. Polecam Wam gorąco ten tort. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, szybko i przyjemnie a efekt... przerośnie Wasze oczekiwania. Przynajmniej w moim przypadku tak było. ;)

Ocena: 0
Nadesłany przez: Monika Kowalska (łdz)

POLECANE ARTYKUŁY