Przygotowanie efektownych deserów wcale nie musi być skomplikowane. Mamy dla Was propozycję szybkiego deseru, który z pewnością zaskoczy rodzinę i znajomych. Wypróbujcie koniecznie przepis na torciki biszkoptowe!

Składniki torcików:

Biszkopt: gotowe spody biszkoptowe (jasny i ciemny)
Mus malinowy: 3 białka, 5 łyżek cukru pudru, 250 g mrożonych malin, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
Mus czekoladowy: 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 100 g białej czekolady, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny, łyżka likieru amaretto, 200 ml śmietany 36%
dodatkowo: 4 łyżki cukru pudru, po 50 g białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie musu malinowego:

Z białek ubić pianę, dodając cukier puder i przetarte przez sito maliny. Wlać żelatynę i ubijać, aż mus zaczbnie tężęć. Delikatnie wymieszać. Dorzucić kawałeczki białej czekolady.

Przygotowanie musu czekoladowego:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz żelatynę i likier, Wymieszać. Dołożyć ubitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać. Wrzucić kawałki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie torcików:

Ze spodów biszkoptowych wyciąć małe krążki. Jasne przełożyć musem malinowym, ciemne - czekoladowym. Trzymać je w lodówce. Dla ozdoby jasne torciki można posypać cukrem pudrem, a ciemne udekorwać gwiazdką z marcepana.