Tiramisu gruszkowe

 Tiramisu gruszkowe

Fot. Marcin Czechowicz

Tiramisu to pyszny deser prosto z Włoch.

Składniki
  • 3 dojrzałe gruszki
  • filiżanka mocnej kawy
  • kieliszek amaretto
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • paczka biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Posłodzoną, zimną kawą z dwiema łyżkami amaretto zalać owoce. Ubić na parze żółtka z cukrem. Gdy masa jajeczna ostygnie, dodać serek mascarpone oraz kolejne dwie łyżki likieru. Zamieszać. Odcedzić gruszki z kawy, ułożyć je na dnie pucharków, przełożyć nasączonymi w kawie biszkoptami i warstwą masy serowej. Oprószyć dobrym, ciemnym kakao. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać schłodzone.

Ocena: 0
Tekst: Kasia Sawicka Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY