Tarta bezowa z rabarbarem, z uwagi na szybki czas przygotowania i atrakcyną plejadę możliwych dodatków, jest niezwykle modnym i uwielbianym dodatkiem do spotkań z przyjaciółmi lub z rodziną. Jak wykonać słodką, lekką tartę z bezą? Przygotuj składniki i do dzieła!'

Tarta z bezą: przygotuj składniki

Składniki na ciasto:

150 g mąki pszennej,
100 g mąki migdałowej,
50 g przesianego cukru pudru,
125 g zimnego masła,
1 jajko;

Składniki na farsz:

400 g rabarbaru,
2 łyżki ciemnego cukru;

Składniki na bezę:

3 białka,
150 g cukru pudru.

Tarta z bezą: jak upiec tartę?


Przygotowanie:

● Składniki ciasta umieść w mikserze i miel pulsacyjnie przez 10 sekund. Przełóż na blat, szybko zagnieć. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie posyp ciasto mąką i rozwałkuj do wielkości foremki. Nawiń na wałek, przenieś na formę. Dociśnij boki i odetnij nadmiar ciasta. Nakłuj widelcem, wstaw do lodówki na 30 minut. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż, np. fasolą. Piecz w piekarniku, w temperaturze 180°C. Po 10 minutach zdejmij papier, piecz 8 minut.

● Rabarbar umyj, odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na kawałki 2 cm. Zasyp cukrem, odstaw na 30 minut. Odsącz sok.

● Białka na bezę ubij prawie na sztywno. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier.

● Na ciepłe ciasto przełóż rabar, a na wierzch pianę z białek. Piecz w temperaturze 180°C, po 3 minutach zmniejsz ją do 110°C i piecz godzinę. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, pozostaw w nim ciasto jeszcze 10 minut.

Tarta z bezą gotowa! Smacznego!

Zobacz też: Tarta we wnętrzu skandynawskim: biała kuchnia i funkcjonalne szafki >>>