Urządzamy » Przepisy kulinarne » Ciasta i desery » Tarta na słodko

Tarta na słodko

Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego, smacznego kruchego ciasta to, na co masz ochotę.
Tarta na słodko
Składniki
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

Sposób przygotowania

Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami). Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Na wcześniej upieczonym spodzie układa się świeże owoce sezonowe (polane galaretką lub bitą śmietaną), masę budyniową, mus czekoladowy, itd.

Zobacz również
ciasta i desery
Mazurek orzechowy. Przepisy na Wielkanoc
Przepisy na Wielkanoc to oczywiście mazurki. Im bardziej wymyślne wzory (jadalne!) ułożymy czy namalujemy na mazurku, tym piękniej będzie się prezentował na stole wielkanocnym i ...
Mazurek w kształcie pisanki. Jak go udekorować
Na wielkanocnych stołach goszczą najczęściej mazurki prostokątne. Postanowiliśmy przełamać tę tradycję i przygotowaliśmy mazurkową pisankę. Mazurek na Wielkanoc zrobiliśmy z ciasta biszkoptowego.
Przepis na ciasto: mazurek kajmakowy
Mazurek jest obowiązkowym ciastem na Wielkanoc. Mazurki wielkanocne nie są trudne do wykonania. Wypróbuj przepis na ciasto: mazurek kajmakowy.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 11910 osób