Urządzamy » Przepisy kulinarne » Ciasta i desery » Tarta na słodko

Tarta na słodko

Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego, smacznego kruchego ciasta to, na co masz ochotę.
Tarta na słodko
Składniki
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

Sposób przygotowania

Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami). Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Na wcześniej upieczonym spodzie układa się świeże owoce sezonowe (polane galaretką lub bitą śmietaną), masę budyniową, mus czekoladowy, itd.

Zobacz również
ciasta i desery
Strucla jabłkowa ze śliwkami w cieście francuskim [WIDEO]
Chcecie upiec szybkie ciasto domowe w zaledwie pół godziny? Mamy przepis na pyszną struclę jabłkową ze śliwkami w cieście francuskim! Wypróbujcie koniecznie przepis na deser ...
Tarta z bezą i rabarbarem: PRZEPIS na pyszną tartę bezową
Pyszna tarta bezowa z rabarbarem to danie niezwykle efektowne i proste w wykonaniu! Z naszym przepisem zabłyśniesz na popołudniowych spotkaniach z przyjaciółmi! Sprawdź nasz przepis ...
Jak zrobić lukier i sposoby barwienia lukru do ciasta
Lukier to najpopularniejszy sposób dekorowania ciast. Przepis na niezawodny lukier przyda się zwłaszcza przed świętami. Podpowiadamy, jak zrobić lukier i pokazujemy sposoby jego barwienia.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12710 osób