Urządzamy » Przepisy kulinarne » Ciasta i desery » Tarta na słodko
Tarta na słodko
Składniki
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól
Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego, smacznego kruchego ciasta to, na co masz ochotę.

Sposób przygotowania

Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami). Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Na wcześniej upieczonym spodzie układa się świeże owoce sezonowe (polane galaretką lub bitą śmietaną), masę budyniową, mus czekoladowy, itd.

Zobacz również
ciasta i desery
Tort bezowy Pavlova. Przepis na tort bezowy Magdy Gessler
Tort bezowy Pavlova to chyba najlepszy tort. Podajemy przepis na tort bezowy Magdy Gessler. Tort bezowy jest przepyszny i wygląda wspaniale, a jest dość łatwy ...
Mazurek z musem truskawkowym
Mazurek to słodki symbol świąt Wielkiej Nocy. W tę Wielkanoc zdobimy go florystycznie. Warto przy tej okazji zadbać też o zastawę, na której podamy wielkanocne ...
Gruszka w czekoladzie
Gruszka na słodko to wyrafinowany deser. Doskonała potrawa na przyjęcie. Do tego artystyczny sposób podania i miłe towarzystwo. Oto sprawdzony sposób na udany wieczór.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14308 osób