Urządzamy » Przepisy kulinarne » Ciasta i desery » Tarta na słodko

Tarta na słodko

Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego, smacznego kruchego ciasta to, na co masz ochotę.
Tarta na słodko
Składniki
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

Sposób przygotowania

Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami). Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Na wcześniej upieczonym spodzie układa się świeże owoce sezonowe (polane galaretką lub bitą śmietaną), masę budyniową, mus czekoladowy, itd.

Zobacz również
ciasta i desery
Świąteczne wypieki: tradycyjne smakołyki, czyli ciasteczka z dziurką
Świąteczne wypieki to nieodzowny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Przepisy świąteczne możemy jednak wprowadzić w życie zarówno przed, jak i po radosnym czasie wigilijnym. ...
Świąteczne wypieki: alternatywnie dla słodkości – smaczne i zdrowe jabłka pod kruszonką
Świąteczne menu obfituje w wiele smakowitych pyszności. Potrawy wigilijne są czymś na co z utęsknieniem czekamy od dłuższego czasu. Do tradycyjnego barszczu z uszkami czy ...
Dekorowanie pierników lukrem. 15 POMYSŁÓW na wzory z lukru
Dekorowanie pierników lukrem jest najpopularniejszą metodą ozdabiania świątecznych cisateczek. Jeśli nie wiecie jakie wzory najlepiej się prezentują - koniecznie zajrzycie do naszej galerii. Znajdziecie w ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12607 osób