Sorbet truskawkowy z winem i miętą

 Sorbet truskawkowy z winem i miętą

Fot. Konrad Kalbarczyk

Nie przegap sezonu na truskawki. Sorbet truskawkowy z miętą to idealny deser na upalne letnie dni. Domowe lody czy sorbety można zrobić z ulubionych sezonowych owoców. My proponujemy przepis na sorbet z truskawek.

Składniki na sorbet truskawkowy
  • 500 g truskawek
  • 100 ml białego półsłodkiego wina
  • kilka listków mięty

Jak zrobić sorbet truskawkowy

Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki. Następnie truskawki trzeba zmiksować z winem i miętą. Przełożyć do pojemnika. Jeśli nie mamy domowego urządzenia do robienia lodów, masę truskawkową należy włożyć do zamrażalnika i co godzinę intensywnie zamieszać, rozbjając kryształki lodu. Czynność powtórzyć 3-4 krotnie. Zostawić sorbet truskawkowy, aż się zmrozi. Wyjąć tuż przed podaniem deseru.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY