Przepisy z borówkami: przepisy na jesienne słodkości z borówkami amerykańskimi

Borówka amerykańska jest owocem o bardzo delikatnym smaku. Sprawdza się w łatwych przepisach na muffiny, naleśniki i placki z borówkami. Owoce borówki najlepsze są świeże, dlatego najczęściej dodajemy do gotowych słodkości. Wybraliśmy kilka prostych przepisów na dania z borówką amerykańską!

Tartaletka z borówkami i mascarpone
Naleśniki amerykańskie z borówkami
Muffinka czekoladowa z borówkami
Omlet z borówkami amerykańskimi
Trifle z borówkami
 Omlet z borówkami amerykańskimi

Pyszny pomysł na śniadanie - omlet francuski z borówkami amerykańskimi.

Fot. Thinkstockphotos.com

Kto z nas nie jadł tradycyjnych lub amerykańskich naleśników z borówką? Borówka amerykańska jest ulubionym dodatkiem do muffinków, serników na zimno, tart i wszelkiego rodzaju słodkich placków i omletów. Borówkę amerykańską wybieramy także do dekoracji bezy, galaretek i do porannej granoli z jogurtem. Borówka amerykańska jest owocem o bardzo delikatnym smaku, dlatego sprawdza się głównie jako dodatek do słodkich potraw oraz deserów. Wybraliśmy kilka szybkich i prostych przepisów, w których niezbędnym składnikiem jest borówka amerykańska.

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym i borówkami amerykańskimi

Składniki:

- 250g mąki
- 250ml mleka (może być sojowe lub kokosowe)
- 2 jajka
- 50g cukru pudru (lub mniej) – do naleśników można dodać mniej – naleśniki podajemy z syropem klonowym
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50g płynnego oleju kokosowego
- syrop klonowy lub płynny miód
- borówki amerykańskie, 1 opakowanie

 

 



Sposób przygotowania naleśników amerykańskich z borówkami:

1.    Mieszamy w misce suche składniki, następnie dodajemy roztrzepane jaja, olej kokosowy i mleko.
2.    Nakładamy małą chochelką na patelnię tak, żeby się stykały – podczas smażenia trochę urosną.
3.    Gotowe naleśniki amerykańskie układamy w stosiki i podajemy. Każdy polewa sobie syropem klonowym i dodaje borówki.

Muffinki czekoladowe z borówkami

Składniki:

- 300g mąki pszennej
- 50g czekolady w proszku
- 100ml maślanki
- 50ml mleka
- 50g roztopionego masła klarowanego
- 60g drobnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- czekolada do rozpuszczenia
- borówki amerykańskie do dekoracji

Sposób wykonania muffinek:

1.    Osobno mieszamy suche składniki i mokre składniki, wszystko razem mieszamy.
2.    Nakładamy do foremek z papilotkami  do 2/3 wysokości.
3.    Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni
4.    Rozpuszczamy ostrożnie czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
5.    Wystudzone muffinki polewamy rozpuszczoną czekoladą, tak by spływała dekoracyjnie
6.    Dekorujemy najładniejszymi owocami borówki amerykańskiej. Resztę borówek możemy podać w ładnej salaterce lub grubym słoiku do indywidualnej dekoracji na talerzu.

Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi

Składniki:

- serek mascarpone, 1 opakowanie
- 250 ml bitej śmietany
- 200g cukru pudru (część do bitej śmietany, część do mascarpone)
- biszkopt czekoladowy (gotowy) lub twarde ciasteczka, pokruszone
- likier pomarańczowy lub limoncello



Sposób wykonania trifle z borówkami amerykańskimi:1.    Ubijamy śmietanę
2.    Delikatnie spulchniamy ser mascarpone, dodajemy likier i cukier puder.
3.    Bardzo delikatnie mieszamy serek mascarpone z bitą śmietaną, dodając ją porcjami
4.    Rwiemy biszkopt na średniej wielkości kawałki,
5.    Wkładamy biszkopt na dno każdego naczynia, w którym będziemy podawać trifle
6.    Skrapiamy delikatnie likierem.
7.    Nakładamy porcję kremu, posypujemy borówkami amerykańskimi.
8.    Robimy identycznie druga warstwę, bardzo uważając polewając likierem (tak żeby pozostał na biszkopcie). Całość dekorujemy najładniejszymi owocami borówki amerykańskiej.

Ocena: 5
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY