Przepisy świąteczne: makowiec z kruchego ciasta

 Makowiec

Makowiec

Fot. Marcin Czechowicz

Święta Bożego Narodzenia bez makowca nie smakują tak samo. Poznaj przepis świąteczny na makowca na kruchym cieście.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 dag masła
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy, przelana wrzątkiem
  • zapach cytrynowy.
Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • szklanka mleka pół na pół z wodą
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka miodu
  • 5 jaj
  • garść rodzynek i skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy.
Do dekoracji:
  • rozpuszczona polewa czekoladowa i posiekane orzechy.



Makowiec: jak zrobić

Zagnieć szybko kruche ciasto. Podziel na 2 części, włóż do foliowych torebek, schłodź przez godzinę w lodówce. Mak zagotuj w mleku z wodą, odstaw na noc, żeby napęczniał. Zmiel 2-3 razy. Do ostatniego mielenia dodaj cukier. Do zmielonego maku dodaj miód, żółtka, zapach i skórkę. Wymieszaj. Ubij pianę z 5 białek i delikatnie połącz z masą makową. Podziel na dwie części, bo z tej porcji wyjdą dwa makowce. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Nałóż masę na ciasta, zwiń w rulony, pomagając sobie szerokim nożem. Zasklep końce rolad i nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach. Piecz przez 5 minut w 220°C, na blasze wysypanej lekko mąką. Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz 30 minut. Upieczone ciasta polej czekoladą i posyp orzechami.

Ocena: 0
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY