Przepis na truskawki: ciasto. Napoleonka z truskawkami

 Czarno-czerwona napoleonka

Fot. Konrad Kalbarczyk

To nietypowy przepis na truskawki. To ciasto z truskawkami to deser, który jest dziełem sztuki. Napoleonka z truskawkami zrobi mocne wrażenie w każdej kuchni. Poznaj truskawkowy smakołyk: świetny przepis na truskawki.

Składniki
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 200 g truskawek
  • 500 g serka mascarpone
  • 50 ml likieru truskawkowego
  • 100 ml syropu truskawkowego
  • 100 ml śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 15 jaj
  • 300 g cukru
  • 100 g kakao

Kiedy pojawiają się w sprzedaży truskawki warto robić z nimi różne desery i ciasta. Podajemy przepis na efektownie wygladające ciasto truskawkowe: jest to napoleonka z truskawkami i galaretką. Wyśmienite biszkoptowe ciasto z truskawkami na letni podwieczorek.

Napoleonka z truskawkami: sposób przygotowania

Galaretka: robimy według przepisu na opakowaniu. Zanim zastygnie, wrzucamy pokrojone truskawki.
Krem truskawkowy: ser ucieramy ze śmietanką, cukrem pudrem, na koniec dodajemy syrop i likier. Wstawiamy do lodówki.
Biszkopt czekoladowy: ubijamy jaja z cukrem na gładką masę, pamiętajmy aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i na koniec ubijania delikatnie mieszamy z kakao. Wylewamy gotowe ciasto na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut. Upieczony blat kroimy wzdłuż na cztery części i przekładamy na przemian kremem truskawkowym i galaretką. Na wierzch ciasta nakładamy galaretkę albo marcepan (można kupupić gotowy i ufarbować go barwnikiem spożywczym), a potem najpiękniejsze truskawki.

Ocena: 0
opracowanie: Hanna Kłyk Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk Źródło: Moje Mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY