Przepis na Walentynki: deser tiramisu w kształcie serca

 Tort tiramisu

Tort tiramisu na walentynki.

Fot. Krzysztof Zasuwik

Co podać na Walentynki? Proponujemy pyszny deser tiramisu w kształcie serca, który może przygotować jako słodki przepis walentynkowy. Do tego ładne, romantyczne nakrycie stołu i kolacja walentynkowa nabierze blasku.

Składniki
  • biszkopt: 80 g mąki
  • 100 g cukru
  • 6 jajek
  • krem: 750 g serka mascarpone
  • 200 g masła, 10 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • poncz: 500 ml wody
  • 150 ml likieru amaretto
  • 20 ml spirytusu
  • 40 g kawy rozpuszczalnej

Kolacja walentynkowa to ciepła atmosfera przy stole, gorące uczucia. Jaki przepis na walentynki bardziej rozczuli niż tort w kształcie serca? Słodki, pyszny, efektowny. Warto słodkim wypiekom nadać wyrafinowaną oprawę na walentynki.

Walentynki: jak zrobić tiramisu w kształcie serca

Przesianą mąkę dodajemy do jajek utartych z cukrem na gładką masę. Wylewamy masę do nasmarowanej masłem tortownicy i wkładamy do nagrzanego (180°C) piekarnika, pieczemy 40 min. Wystudzone ciasto kroimy w poprzek na trzy części i nasączamy ponczem. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodajemy, cały czas mieszając, serek mascarpone. Kremem przekładamy biszkopty. Tort posypujemy kakao.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Stylizacja: Anna Kolczyńska Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

POLECANE ARTYKUŁY