Ciasta i desery zazwyczaj są dopełnieniem głównego posiłku, jakim jest obiad. Ważne, aby nie były one za słodkie, dzięki temu z pewnością trafią w gusta naszych gości. Sernik należy do ciast, który króluje w polskich domach. Wypróbujcie przepis na pyszny sernik z lodami pistacjowymi. Deser przygotował według własnego przepisu Łukasz Toczek, jeden z najlepszych kucharzy w Polsce. Szef kuchni Restauracji Focaccia i Pałacu Prymasowskiego.

Składniki:

30 g żelatyny (5 łyżeczek)
100 ml zimnej wody
1 kg sera białego mielonego na sernik
200 g cukru pudru
laska wanilii
300 g śmietany 36% tłuszczu
dobrej jakości lody pistacjowe
do posypania garść rozdrobnionych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Żelatynę namocz. Ser biały utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, usuń ziarenka. Nastepnie dodaj do masy serowej. Rozpuszczoną żelatynę połącz z serem. Delikatnie wymieszaj z ubitą kremówką. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Na dnie talerza rozsmaruj cienką warstwę lodów. Rękawem cukierniczym nanieś porcję sernika. Posyp orzechami. Następnie nałóż gałkę lodów pistacjowym. Pyszny deser jest już gotowy!