Przepis na ciasto: placek z rabarbarem

 placek z rabarbarem

Fot. Photos.com

Rabarbar w kuchni stosować możemy praktycznie do każdego dania. Prezentujemy pomysł na placek z rabarbarem. Przepis wykonana każdy, jest na prawdę prosty. Placek z rabarbarem to świetny pomysł na wiosenno-letnie śniadanie w zdrowym wydaniu.

Placek z rabarbaru to jedno z kultowych ciast polskiej kuchni. To klasyka obok rabarbarowego kompotu.  Rabarbar to świetny dodatek, który  oprócz swojego specyficznego smaku jest w dodatku rośliną bardzo zdrową. Zawiera sporo witaminy C,  potas, sód, trochę wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Ma niewiele kalorii – 100 g rabarbaru liczy zaledwie 21 kcal.

przepis na placek z rabarbarem
Do zrobienia placka z rabarbaru potrzeba:
Składniki na ciasto:
30 dag maki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
sól
Składniki na bezę:
3 białka,
6 łyżek cukru
Pozostałe składniki:
4-5 łodyg rabarbaru,
2 łyżki cukru

Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto, które potem zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na pół godziny.
Formę musimy wyłożyć ciastem i podpiec przez 10 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Pora, żeby zając się rabarbarem. Myjemy go, suszymy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Trzeba wymieszać rabarbar z cukrem i ułożyć na podpieczonym cieście.
Na koniec ubić białka, , stopniowo dodając cukier, wyłożyć na placek. Piec w temp. 180 st. C, aż beza będzie złota.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY