Przepis na ciasto: placek śliwkowy z kruszonką

 placek śliwkowy - ciasto

Fot. materiały prasowe

Placek śliwkowy z kruszonką robi się w niecałe pół godziny. Pyszne i proste ciasto na lato. Zobacz przepis na placek śliwkowy.

Placek śliwkowy z kruszonką - składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g twardego masła
  • 1-1,5 kg śliwek węgierek
  • szczypta cynamonu

Placek śliwkowy z kruszonką: przepis

Wymieszaj mąkę, cukier i masło. Ucieraj palcami, aż powstanie masa przypominająca grubą kaszę. Postaraj się zrobić to szybko, żeby masło nie zaczęło topić się pod wpływem ciepła rąk. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Wyłóż na blachę posmarowaną masłem. Posyp cukrem i cynamonem. Przysyp kruszonką. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Ocena: 0
Zdjęcia: materiały prasowe

POLECANE ARTYKUŁY