Składniki:

ciasto naleśnikowe: 2 szklanki wody
1,5 szklanki mąki
2 jajka
nadzienie: 300 g truskawek
200 g białego sera
200 ml jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy na jednolitą masę, dodajemy wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej kuchennym pędzlem zamoczonym w oliwie smażymy placki naleśnikowe, aż do lekkiego zarumienienia, Gotowe odkładamy na płaski talerz. Truskawki kroimy na cząstki, ser kruszymy i mieszamy wszystko razem. Nadzienie nakładamy do naleśników, zawijamy w kopertę lub rulon i smażymy, aż się zarumienią. Podajemy od razu polane jogurtem lub gęstą śmietaną. Truskawki możemy zastąpić też innymi owocami. Idelanie sprawdzą się również maliny, jabłka, porzeczki czy borówki.