Nadziewane rogaliki

 Nadziewane rogaliki

Fot. Radosław Wojnar

Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki to typowe francuskie śniadanie. Do rogalików koniecznie aromatyczna kawa...

Składniki
  • Nadzienie: 5 antonówek,
  • łyżka rodzynków
  • łyżka cukru i cukru waniliowego
  • Ciasto: 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • otarta skórka z cytryny

Sposób przygotowania

20 dag masła i mąkę posiekać nożem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami, żółtka oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto. Resztę masła stopić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i pokroić w kwadraty (10x10 cm). Każdy kwadrat smarować masłem, układać porcje jabłek, posypanych rodzynkami i cukrem. Zawijać w kształt rogalików. Blachę wyłożyć papierem, układać rogaliki, smarować je roztrzepanym jajkiem i posypywać cukrem. Piec, aż się zezłocą, w temp. 200°C.

Ocena: 0
Zdjęcia: Radosław Wojnar

POLECANE ARTYKUŁY