Mazurek z polewą czekoladową

 Mazurek z polewą czekoladową

Fot. Konrad Kalbarczyk

Upiec mazurek to nie problem. Spód z najprostszego kruchego ciasta, a na wierzch wystarczy polewa, choć lepiej przełożyć je masą bakaliową, kajmakową czy konfiturą. Sekret wielkanocnych mazurków tkwi jednak w dekoracji.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody 2 żółtka
  • kostka masła szczypta soli
  • gotowa polewa czekoladowa
  • gotowa polewa lukrowa o smaku malinowym

Sposób przygotowania mazurka

Połączyć mąkę z cukrem i ze szczyptą soli. Dodać miękkie masło, żółtka i wodę. Zagnieść ciasto. Wlać ciasto do formy. Piec je w temp. 180°C przez 20 minut. Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową. Gdy zastygnie, ozdobić polewą malinową.

Ocena: 0
współpraca: cukiernia Batida Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY