Mazurek z owocami

 Mazurek z owocami

Fot. Konrad Kalbarczyk

Wielkanoc i mazurki to tradycyjny duet. Zobacz jak zrobić bardzo dekoracyjny i smaczny mazurek z owocami. Mazurki ładnie udekorowane mogą być miłym prezentem dla bliskich i znajomych.

Składniki
  • Ciasto biszkoptowe tłuszczowe (składniki na blachę o wym. 30x20 cm): 125 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki
  • 50 g mąki ziemn.
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • skórka z pomarańczy
  • olejek cytrynowy

Sposób przygotowania: mazurek z owocami

Ciasto biszkoptowe tłuszczowe: masło utrzeć na pianę, dodając jaja, cukier, przesiane uprzednio mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzeć wszystko na puszystą masę. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy i olejek cytrynowy. Piec 30-40 minut w temp. 170°C. Owoce: ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Posmarować każdy konfiturą z róży i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu ułożyć owoce, np.: czereśnie koktajlowe, kandyzowane plastry pomarańczy, truskawki. Polać owoce gęstniejącą galaretką cytrynową.

Ocena: 0
przepisy: restauracja Embassy Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY