Mazurek w kształcie pisanki. Jak go udekorować

Na wielkanocnych stołach goszczą najczęściej mazurki prostokątne. Postanowiliśmy przełamać tę tradycję i przygotowaliśmy mazurkową pisankę. Mazurek na Wielkanoc zrobiliśmy z ciasta biszkoptowego.

Mazurek w kształcie pisanki
Mazurek w kształcie pisanki
Mazurek w kształcie pisanki
Mazurek w kształcie pisanki
Składniki
  • biszkopt:4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • otarte skórki z cytryny i pomarańczy
  • mąki: 85 g pszennej i 90 g ziemniaczanej
  • 1 op. proszku do pieczenia i 100 g rodzynek
  • lukry: ½ szklanki cukru
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania mazurka

Biszkopt piaskowy: utrzeć do białości: 4 żółtka, 250 g cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dodać otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszać. Dodać przesiane mąki: 85 g pszennej i 90 g ziemniaczanej, 1 op. proszku do pieczenia i 100 g rodzynek. Delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w temp. 160°C.

Zobacz też: jak zrobić lukier >>>

Lukry do mazurka: utrzeć delikatnie w miseczce ½ szklanki cukru z 2 łyżkami przegotowanej, przestudzonej wody, dodać barwniki spożywcze w proszku (do kupienia w delikatesach albo przez internet, np. na stronie tortownia.pl). Najpierw pokryć lukrem całe jajo, a gdy warstwa zastygnie, udekorować je lukrami, posługując się z szprycą. Położyć na wierzchu owoce, ozdobić barwnymi posypkami.

Ocena: 0
przepisy: restauracja Embassy Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY