Mazurek orzechowy. Przepisy na Wielkanoc

 Mazurek orzechowy

Fot. Konrad Kalbarczyk

Przepisy na Wielkanoc to oczywiście mazurki. Im bardziej wymyślne wzory (jadalne!) ułożymy czy namalujemy na mazurku, tym piękniej będzie się prezentował na stole wielkanocnym i lepiej smakował.

Składniki
  • 1 ½ szklanki mąki
  • jajko
  • szklanka cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • szklanka cukru
  • mały kubek śmietany 36%
  • 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna
  • gotowa polewa czekoladowa
  • gotowa polewa lukrowa
  • różyczki dekoracyjne
  • owocowe pralinki do dekoracji

Nie ma wielkanocy bez mazurka. Podajemy przepis na mazurek orzechowy.

Sposób przygotowania: mazurek orzechowy

Z mąki, cukru pudru, soli, jajka i masła zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Stopić cukier, dodać śmietanę, miód, łyżkę soku z cytryny, orzechy i otartą skórkę z cytryny. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną częścią ciasta wylepić spód tortownicy, robiąc brzeg. Wyłożyć przestudzoną masę orzechową, przykryć drugą warstwą. Piec ok. 45 min.
Ostudzone ciasto polać lukrem o smaku malinowym, a brzegi polewą czekoladową. Udekorować, nie czekając, aż polewa stężeje.

Ocena: 0
współpraca: cukiernia Batida Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY