Mazurek na prezent: ciasta wielkanocne

 Mazurek na prezent

Fot. Konrad Kalbarczyk

Mazurki - słodka wielkanocna niespodzianka. Pięknie udekorowany mazurek na kruchym cieście będzie miłym i oryginalnym prezentem.

Składniki: mazurek
  • Ciasto kruche: 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 op. cukruwaniliowego
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania mazurka

Ciasto kruche: mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce. Piec około 8 minut w temp. 180°C.
Mazurek można udekorować gotową polewą czekoladową (do kupienia w sklepach spożywczych), andżeliką, kandyzowanymi plastrami pomarańczy (gotujemy je w syropie cukrowym – roztwór: 1 szkl. wody i 2 szkl. cukru). Ładnie zapakować.

Nasza rada: mazurki wielkanocne

Jeżeli przeznaczamy mazurek do szybkiego spożycia, zróbmy go na cieście biszkoptowym, drożdżowym albo półkruchym. Jeśli natomiast chcemy, żeby poleżał kilka czy kilkanaście dni - wybierzmy ciasto kruche.

Ocena: 0
przepisy: restauracja Embassy Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY