Mazurek makowy: przepis na Wielkanoc

 Mazurek makowy

Fot. Konrad Kalbarczyk

Bardzo wykwintny mazurek makowy dla wielbicieli ciast z makiem i kajmaku. Mazurki na Wielkanoc: przepis.

Składniki
  • Ciasto kruche (składniki na blachę o wym. 30x20 cm): 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 10 łyżek
  • cukru pudru
  • 2 op. cukru
  • waniliowego
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania: mazurek makowy

Ciasto kruche: mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce. Piec ok. 8 minut w temp. 180°C.

Masa makowa: 200 g maku sparzyć, odsączyć na sicie i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Utrzeć 3 żółtka ze 100 g cukru do białości, dodać mak, 100 ml miodu wielokwiatowego, łyżkę tartej bułki, ¼ szklanki mleka, a na końcu pianę z białek, ¼ łyżeczki sody i olejek migdałowy. Lekko wymieszać i wlać na upieczone ciasto kruche. Zapiec w temp. 150°C. Gdy ostygnie, przybrać suszonymi morelami i kajmakiem.

Kajmak: 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować przez 4 godziny w garnku, tak aby były w całości pokryte wodą.

Ocena: 0
przepisy: restauracja Embassy Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY