Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 kg rabarbaru

Z podanych składników o temperaturze pokojowej zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm zostawiając podwyższony rant ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. W  tym czasie 1 kg rabarbaru obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Wysypać na patelnię, dodać 1/3 szklanki cukru i podgrzewać rabarbar aż odparuje powstały sok. Uważać, by nie rozgotować owoców.

Kruszonka na ciasto:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić na gazie (uważać, by nie zaczęło się przypalać) lub w mikrofalówce  i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C. Podpiec, aż będzie już sztywne, ale uważać by się nie zrumieniło. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i posypać całość kruszonką. Piec 30 minut.