Gruszka w czekoladzie

Gruszka na słodko to wyrafinowany deser. Doskonała potrawa na przyjęcie. Do tego artystyczny sposób podania i miłe towarzystwo. Oto sprawdzony sposób na udany wieczór.

Gruszka w czekoladzie
Składniki
  • 2 gruszki (najlepiej odmiany Konferencja)
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 25 g masła

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonek. Usuwamy gniazda nasienne. Owoce gotujemy na małym ogniu - na parze lub w syropie z wodyi cukru - dosyć krótko, aby się nie rozpadły. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migałowymi. Serwujemy na ciepło.

Ocena: 1
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY