Deser ryżowy z migdałami: przepis na ris a l’amande

 Deser ryżowy z migdałami

Fot. Michał Przeździk

Przepis na ris a l’amande, czyli deser ryżowy z migdałami. Duńczycy jedzą to danie tylko raz w roku, w Wigilię Bożego Narodzenia. Jeśli wam zasmakuje, możecie je robić przy różnych okazjach.

Składniki:
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 l tłustego mleka
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru, najlepiej trzcinowego
  • 10 g siekanych migdałów i jeden cały
  • 250 ml słodkiej śmietany do ubicia
  • sos: konfitura wiśniowa lub kompot wiśniowy zagęszczony odrobiną mąki ziemniaczanej (jak kisiel)

Deser ryżowy: sposób przygotowania

Sos trzeba podgrzać, ale nie gotować. Ryż płuczę i zagotowuję z mlekiem oraz posiekaną wanilią. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszam temperaturę do minimum i gotuję pod przykryciem ok. 50 min., od czasu do czasu mieszając. Dodaję cukier i migdały. Odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie ubijam śmietanę, dodaję do ryżu, starannie mieszam. Do masy wrzucam cały migdał. Ten, kto go znajdzie, może się spodziewać nagrody od pani domu! Deser nakładam do pucharków i polewam ciepłym sosem wiśniowym. Pycha!

Ocena: 0
Tekst: Kasia Klukowska Zdjęcia: Michał Przeździk Źródło: Moje Mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY