Coś pysznego w kokilkach czyli sposób na szybki deser!

Małe, porcjowane desery, w sam raz na niezapowiedzianą wizytę gości lub gdy dzieci proszą o coś słodkiego, lekkie i delikatne, a co najważniejsze przygotowane samodzielnie są bezkonkurencyjne i na pewno zdrowsze od tych kupionych w sklepie.

Deser w kokilkach na ciepło i na zimno
Deser w kokilkach na ciepło i na zimno
Deser w kokilkach na ciepło i na zimno
Deser w kokilkach na ciepło i na zimno
Deser w kokilkach na ciepło i na zimno

Żaroodporne kokilki doskonale nadadzą się do przygotowania i estetycznego podania:

- deserów jogurtowych z owocami,

- kremów

- budyniów,

- musów,

- pianek,

- lodowych fantazji,

- galaretek,

- crème brulee,

- deseru mascarpone,

- drobne przekąski wytrawne.

Wystarczy tak niewiele: żaroodporne naczynia - kokilki, trochę wolnego czasu, szczypta radości lub zapału i pragnienie podzielenia się czymś dobrym z bliskimi…  Te niewysokie, zgrabne miseczki odporne na wysoką i niską temperaturę, o średnicy nieprzekraczającej 10 cm możemy napełniać dowolnymi składnikami, aby zapiekać je lub chłodzić. W przezroczystych kokilkach bardzo dobrze wyglądają kremy, musy, pianki, lodowe fantazje i galaretki. W niższych możemy przyrządzić ulubiony przez dzieci deser – crème brulee, w wyższych jesienną specjalność - śliwki zapiekane pod kołderką z kruszonki. Pomysłów na małe co nieco na pewno nie zabraknie, ale w miseczkach możemy serwować nie tylko słodkości – są idealne na jednoporcjowe pożywne pasztety, studzieniny czy mini zapiekanki. Kokilki są praktyczne, ale także z łatwością wpasują się w aranżację stołu. Niezobowiązujące, bezbarwne szkło będzie pięknie się prezentowało w otoczeniu innych szklanych naczyń, porcelany czy kolorowych dodatków.

Czytaj też: Jak zrobić creme brullee >>>

Czytej też: Trifle z wiśniami >>>

 

Ocena: 0
Zdjęcia: materiały prasowe

POLECANE ARTYKUŁY