Ciasto jabłkowo-makowe z sosem truskawkowym

 Ciasto jabłkowo-makowe z sosem truskawkowym

Fot. Konrad Kalbarczyk

Przedstawiamy przepis na oryginalne ciasto. Mak, jabłka, a do tego - truskawki. Polecamy je szczególnie wielbicielom ciast z owocami.

Składniki
  • 6 jaj
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g maku
  • 250 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka
  • 100 g kaszy manny
  • 500 g truskawek

Sposób przygotowania

Mak sparzyć i zmielić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i makiem (składniki łączyć stponiowo). Jabłka umyć, pokroić w kostkę, usuwając tylko gniazda nasienne. Połączyć je z masą makową, dodać proszek do pieczenia i kaszę mannę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkowo-makową. Piec około godziny w 180°C, pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone (po wbiciu w środek ciasta nie zostaje na nim mokra masa; jeśli zostaje, piec ciasto kolejne 20 min). Zostawić do wystygnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować. Można dosłodzić do smaku. Ciasto podawać polane sosem truskawkowym.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY