Ciasto czekoladowe

 Ciasto czekoladowe

Fot. Marcin Czechowicz

Ciasto czekoladowe robi się bardzo szybko. Warto podać je ciepłe. Nie przejmuj się, jeśli trochę opadnie. Po przekrojeniu ze środka wypłynie półpłynna czekolada. To podoba się gościom i pysznie smakuje.

Składniki
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: jak zrobić ciasto czekoladowe

Łamiemy czekoladę na kawałki. Wkładamy do miseczki postawionej na garnku z gotującą się wodą, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuszczą. Białka ubijamy z solą na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy mąkę. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy. Dokładamy pianę, jeszcze raz mieszamy. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 20-25 minut. Ciasto czekoladowe podajemy jeszcze ciepłe.

Ocena: 0
Tekst: Ania Zdjęcia: Marcin Czechowicz Źródło: Moje Mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY