Ciasteczka owsiane

 Ciasteczka owsiane

Fot. Archiwum autora

Polecam ciasteczka owsiane - są bardzo smaczne i łatwo je zrobić. Wkładam je do szczelnego pudełka i wtedy długo zachowują świeżość. Staram się, żeby zawsze były w domu, dzięki temu mogę podać gościom do kawy coś, czego nigdzie indziej nie dostaną.

Składniki
  • 160 g płatków owsianych
  • 125 g mąki
  • 125 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 125 g cukru białego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka
  • zapach waniliowy
  • rodzynki lub posiekane orzechy

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem i jajkami (uwaga masło musi być miękkie). Następnie dosypujemy makę, sodę, proszek do pieczenia i sól -wszystko dokładnie należy wymieszać. Potem dodajemy płatki owsiane, mleko i zapach waniliowy (a także rodzynki, orzechy - jeśli je mamy). Ciasteczka układamu łyżeczką na pergaminie i pieczemy w temperaturze 150-160 st. C., około 10 minut (uwaga, łatwo je przypalić). Po wyjęciu z pieca trzeba poczekać, aż wystygną i stwardnieją - wtedy można zdjąć je z papieru. Smacznego!

Przepis nadesłany przez czytelniczkę magazynu "Moje Mieszkanie"

Ocena: 0
Tekst: Kasia Zdjęcia: Archiwum autora

POLECANE ARTYKUŁY