Babeczki z truskawkami

 Babeczki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

Alternatywa dla ciast, czyli smaczne babeczki z kremem i truskawkami.

Składniki
  • Ciasto: 250 g mąki
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki zimnej wody.
  • Masa śmietanowa: 50 g gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru.
  • truskawki

Sposób przygotowania

Z mąki, cukru, masła, soli, żółtka i wody zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzic w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuścić. Kremówkę ubić z cukrem, ubijając dodawać czekoladę. Napełnić babeczki kremem. Ozdobić ćwiartkami truskawek. Ewentualnie truskawki do środka przed upieczeniem, a krem na wierzch.

Ocena: 0
Tekst: Dorota Rudzińska

POLECANE ARTYKUŁY