Urządzamy » Przepisy kulinarne » Ciasta i desery » Amerykański pancake z syropem klonowym

Amerykański pancake z syropem klonowym

Śniadaniowy przysmak amerykanów może zagościć również na twoim stole. Sprawdź jak smakuje placek polany pysznym, aksamitnym syropem klonowym.
Amerykański pancake z syropem klonowym
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szkanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • 2 jaja
  • 1/4 kostki masła
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do schłodzenia. Jogurt mieszamy z wodą, następnie wlewamy mleko, rozpuszczone masło, ubite jajka. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek i sodę. Dodajemy do nich płynną masę i dokładnie roztrzepujemy. Rozgrzewamy tłuszcz - możemy użyć patelni o zabawnej formie, np. w kształcie misia. Formujemy dość grube placki. Usmażone i gorące polewamy syropem klonowym.

Zobacz również

nie wiem co zrobilem nie tak ale wyszlo strasznie przesycone tluszczem - pierwszy smazylem na oleju i pkatycznie wyszedl jak gąbka nasączona olejem, drugi na masle ale nie duzo to pomoglo, trzeci na mniejszj ilosci masla, czwarty juz bez zadnego tluszczu - ot patelnia byla nasmarowana resztaki masla z 3go nalesnika. Ten wyszedl nawet znosnie, szczegolnie posmarowany dzemem porzeczkowym co dalo lekkiego kwasku. Jeszcze jeden probowalem upiec ale popekal po 15 minutach i przerwalem.

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przez to ze tam jest juz tluszczu mozna bez tluszczu je smazyc, ale na dobrej patelni, wtedz wzchodza naprawde dobre :) pozdrawiam :)

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Keeeper;) Tak jak frytki dajesz do gorącego oleju, podobnie robisz z naleśnikiem;) Róznica polega jedynie na tym, że naleśnik ma nie pływać w tłuszczu - wystarczy delikatnie skropić patelnię. Robiłam je pierwszy raz i wyszły doskonale:) A z syropem klonowym smakują fantastycznie:)

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

to nie jest oryginalny przepis na Pancakes .Oryginał jest o wiele prostszy. Oto przepis z Amerykańskiej strony ;1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 filiżanka mleka 2 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 filiżanka mąki do miski dodajemy mąkę ,sól ,łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy. oddzielamy żółtko od białka, z białka ubijamy sztywną pianę.do żółtka dodajemy 2 łyżeczki cukru ,i filiżankę mleka mieszamy i dodajemy olej.całość dodajemy do mąki .a na koniec do mąki połączonej z żółtkiem i mlekiem dodajemy pianę wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy.Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy trochę mleka lub oleju.Ciasto nie powinno być także zbyt leiste.Na rozgrzaną patelnie z powłoką anty przywierającą rozpryskujemy tłuszcz w spray nie za dużo. Wlewamy trochę ciasta i smażymy Pancakes z każdej strony do ładnej brązowej barwy. Wykładamy na talerz i podajemy z borówkami,miodem lub innymi dodatkami.

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Siostra właśnie smaży naleśniki według przepisu i nie wychodzą już jakieś 3 musiała wywalić do śmieci. Ten przepis, który napisał ten facet na początku jest 100 razy lepszy!!! NIE RÓBCIE WEDŁUG TEGO PRZEPISU TYLKO POPSUJECIE SOBIE ŚNIADANIE!!!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

nie za bardzo ten twój przepis .SORKI, ale zdecydowanie nie polecam.

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

ciasta i desery
Tarta z bezą i rabarbarem: PRZEPIS na pyszną tartę bezową
Pyszna tarta bezowa z rabarbarem to danie niezwykle efektowne i proste w wykonaniu! Z naszym przepisem zabłyśniesz na popołudniowych spotkaniach z przyjaciółmi! Sprawdź nasz przepis ...
KONKURS: Wygraj 100 ZŁOTYCH! Przepis na TRUSKAWKI - czekamy na TWÓJ!
Ogłaszamy wielki konkurs na pyszny PRZEPIS NA TRUSKAWKI! Na zwycięzców czekają nagrody PIENIĘŻNE!
Jabłka pod kruszonką – prosty przepis na szybki i pyszny deser
Jabłka pod kruszonką, to pyszny deser. Szkoda, że ten przepis nie jest zbyt popularny w Polsce. Ale kto próbował jabłek pod kruszonką, ten pozostaje im ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12400 osób