Urządzamy » Przepisy kulinarne » Ciasta i desery » Amerykański pancake z syropem klonowym

Amerykański pancake z syropem klonowym

Śniadaniowy przysmak amerykanów może zagościć również na twoim stole. Sprawdź jak smakuje placek polany pysznym, aksamitnym syropem klonowym.
Amerykański pancake z syropem klonowym
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szkanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • 2 jaja
  • 1/4 kostki masła
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do schłodzenia. Jogurt mieszamy z wodą, następnie wlewamy mleko, rozpuszczone masło, ubite jajka. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek i sodę. Dodajemy do nich płynną masę i dokładnie roztrzepujemy. Rozgrzewamy tłuszcz - możemy użyć patelni o zabawnej formie, np. w kształcie misia. Formujemy dość grube placki. Usmażone i gorące polewamy syropem klonowym.

Zobacz również
ciasta i desery
Mazurek orzechowy. Przepisy na Wielkanoc
Przepisy na Wielkanoc to oczywiście mazurki. Im bardziej wymyślne wzory (jadalne!) ułożymy czy namalujemy na mazurku, tym piękniej będzie się prezentował na stole wielkanocnym i ...
Mazurek w kształcie pisanki. Jak go udekorować
Na wielkanocnych stołach goszczą najczęściej mazurki prostokątne. Postanowiliśmy przełamać tę tradycję i przygotowaliśmy mazurkową pisankę. Mazurek na Wielkanoc zrobiliśmy z ciasta biszkoptowego.
Przepis na ciasto: mazurek kajmakowy
Mazurek jest obowiązkowym ciastem na Wielkanoc. Mazurki wielkanocne nie są trudne do wykonania. Wypróbuj przepis na ciasto: mazurek kajmakowy.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 11911 osób