Amerykański pancake z syropem klonowym

 Amerykański pancake z syropem klonowym

Amerykański pancake z syropem klonowym

Śniadaniowy przysmak amerykanów może zagościć również na twoim stole. Sprawdź jak smakuje placek polany pysznym, aksamitnym syropem klonowym.

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szkanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • 2 jaja
  • 1/4 kostki masła
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do schłodzenia. Jogurt mieszamy z wodą, następnie wlewamy mleko, rozpuszczone masło, ubite jajka. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek i sodę. Dodajemy do nich płynną masę i dokładnie roztrzepujemy. Rozgrzewamy tłuszcz - możemy użyć patelni o zabawnej formie, np. w kształcie misia. Formujemy dość grube placki. Usmażone i gorące polewamy syropem klonowym.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska

POLECANE ARTYKUŁY