Trojszyk (Tribolium spp.) zaliczany jest do rzędu chrząszczy, do rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae). Jego brązowo czerwone ciało ma długość 3-4 mm. Na wierzchniej stronie pancerzyka widoczne punkcikowe wgłębienia. Samica trojszyka składa do 450 jaj, w uszkodzone przez inne owady ziarnach zboża lub w produktach ich przemiału: mąka, kasza, otręby, płatki. Trojszyka w domu można spotkać w ciepłych miejscach, gdzie przechowywana jest żywność oraz w sklepach. Szczególnie trojszyk preferuje zepsute przetwory mączne, ale te szkodniki można znaleźć również w czekoladzie, suszonych owocach, orzechach, przyprawach, nasionach, ziarnach zbóż, grochu, fasoli, produktach leśnych, warzywach, mleku w proszku. W dogodnych warunkach rozwój larwy trojszyka trwa 20-35 dni, co może dać 4-6 pokoleń w ciągu roku. Trojszyki mogą żyć trzy lata. Dorosłe osobniki i dorosłe larwy trojszyka żerują na jajach i poczwarkach własnego gatunku, a także na nieruchomych stadiach rozwojowych innych gatunków owadów.

Trojszyk w domu: szkodliwość trojszyków

Samice trojszka składając jaja wprost do pokarmu, tym samym automatycznie go zanieczyszczają. Żerują zarówno larw, jak i dorosłe osobniki trojszyka, co prowadzi do ubytku masy produktów spożywczych i zanieczyszczenia ich wydalinami, wydzielinami i martwymi osobnikami. W momencie poszukiwania pokarmu przez trojszyki uszkodzeniu ulegają opakowani papierowe, foliowe i materiałowe. Trojszyki i ich pozostałości mogą zagrażać zdrowiu ludzi i zwierząt. Niektóre białka obecne w ciele tego szkodnika mają działanie alergogenne. Uszkodzone lub podrażnione owady trojszyka wydzielają benzochinony, które działają drażniąco na skórę człowieka. Trojszyki  mogą być żywicielami pośrednim różnych gatunków tasiemców człowieka, gryzoni i drobiu. Przypuszcza się, że trojszyki mają działanie kancerogenne i mutagenne.

Trojszyk zwalczanie: jak pozbyć się trojszyków z domu

Tojszyki pochodzą z klimatu tropikalnego, dlatego przy ograniczeniu ciepła ich populacja zmniejsza się. Zwalczanie trojszyka polega na wykorzystaniu niskich temperatur - już przy 7°C wszystkie stadia tego szkodnika giną w ciągu 25 dni, a przy 0°C - dorosłe chrząszcze już po kilku dniach. W temperaturze poniżej 13°C samica trojszyka nie składa jaj. Aby pozbyć się trojszyków z domu należy wietrzyć kuchnie, spiżarnie, miejsca gdzie przechowywana jest żywność oraz ich sąsiedztwo. Trojszyki w domu lubią też chować się pod listwami podłogowymi. Zwalczanie trojszyków wymaga regularnego przeglądania zapasów i usuwania zaatakowanych produktów spożywczych, jest to działaniem konieczne w walce ze szkodnikiem. W sklepie warto obejrzeć opakowanie produktu spozywczego, pod kątem uszkodzeń nie mechanicznych. Jeśli jest uszkodzone może to też oznaczać, że mogły się w nim pojawić szkodniki.