Spichrzel surynamski (Oryzaephilus surinamensis L.) osiąga 2,5-3,5 mm. Ten mały chrząszcz ma płaskie, wydłużone ciało barwy czerwonej do ciemnobrązowej. Na przedpleczu spichrzel surynamski ma dwie podłużne bruzdy, a po bokach 6 masywnych ząbków z każdej. Larwa spichrzela surynamskegoi ma ok. 4 mm długości i białawo-żółte ciało, nakrapiane dwoma rzędami brązowych plamek. Trzy pary, dobrze rozwiniętych odnóży pozwalają larwie na szybkie przemieszczanie się. W temperaturze pokojowej spichrzel surynamski mogą żyć nawet do  dwóch lat. Pozbawiony pokarmu spichrzel surynamski przeżyje ok. 30 dni. Samice składają po 3-7 sztuk jaj na produktach spożywczych. Ich liczba zależy od dostępnego dla samicy pokarmu.

Zobacz też: wołek zbożowy jak się go pozbyć

Najlepszym pożywieniem dla tego szkodnika jest mąka pszenna. Spichrzel surynamski odżywiając się mąką może złożyć 300 jaj, podczas gdy ziarnem pszenicy jedynie 30. W klimacie umiarkowanym występują zwykle dwa pokolenia spichrzela surynamskiego. W zależności od pokarmu, temperatury i wilgotności rozwój trwa od 3 do 10 tygodni. Zimują zarówno osobniki dorosłe, jak i larwy.

Spichrzel surynamski: szkodniki w domu

Jak sama nazwa wskazuje, głównym miejscem bytowania spichrzela surynamskiego są spichrze, magazyny ze zbożem, piekarnie i zanieczyszczone młyny. Niestety sami możemy przyczynić się do rozprzestrzeniania tego szkodnika w domu. Całkowicie nieświadomi możemy go przynieść do domu w produktach spożywczych, takich jak np.: mąka, ziarna zbóż, nasiona, suszone owoce, orzechy, zioła, tytoń, kasza, chleb i wyroby cukiernicze. Najczęściej spichrzel surynamski pojawia się pojedynczo, lecz niekiedy występuje masowo, wyrządzając wówczas dotkliwe szkody. Może wtedy ten szkodnik niszczyć dobrze opakowane towary, przegryzając papier, płótno i dostawać się do wnętrza. Ponieważ spichrzel surynamski należy do szkodników drugorzędnych to dodatkowo zanieczyszcza produkty spożywcze, które już wcześniej uszkodziły inne gatunki np. wołek zbożowy.

Spichrzel surynamski zwalczanie: jak się pozbyć spichrzela

W walce ze spichlerzem bardzo ważna jest profilaktyka i systematyczne sprawdzanie, pod kątem obecności owada, produktów w naszej spiżarni. Jeżeli zauważymy uszkodzone opakowania przez które wysypują się produkty, nie zwlekajmy. Najlepiej całą zawartość usunąć. Zdrową żywność należy przesypać do szczelnych pojemników szklanych lub plastikowych. Jednak gdy chcemy podjąć walkę ze spichlerzem i go zwalczać, to najlepiej przemrozić produkty. Stosownie niskiej temperatury od -4°C do -6,5°C zabija wszystkie stadia rozwojowe spichrzela surynamskiego w ciągu kilku dni. A temperatura od 0°C do 5°C uniemożliwia rozwój larw.