Rozkruszki (Acaarus), należą do rodziny roztoczy (Acarina). Są małymi (trudnymi do zauważenia gołym okiem), szkodnikami osiągającymi rozmiar ciała od 0,2-0,7 mm o barwie białej, beżowej. Samice rozkruszków żyją 4-6 tygodnie i w tym czasie składają ok. 250 jaj rocznie. W temperaturze ok. 25o C i wilgotności powietrza 75-80%, rozwój jednego pokolenia tych szkodników trawa 9 dni. Zatem w ciągu miesiąca mogą rozwinąć się 3 pokolenia. Rozkruszki w domu tworzą kolonie w produktach roślinnych i zwierzęcych, w przetworach i artykułach fermentujących np. w winie, piwie i serach. Ze względu, na miejsce żerowania, wyróżniamy różne gatunki. Najpopularniejszym jest rozkruszek mączny (Acarus siro).

Szkodniki: rozkruszki

Rozkruszki występują w mieszkaniach i magazynach (przynajmniej pojedyncze egzemplarze), w żywności, szczotkach i szczelinach ścian. W 1 kg można znaleźć tysiące szkodników. Rozkruszki mączne żerując w żywności stopniowo zamieniają ją w pył, powodują jej zanieczyszczenie odchodami i wylinkami. Przyczyniają się do zagrzewania i zawilgocenia produktów, w których grzyby i bakterie mają idealne warunki do rozwoju. Zanieczyszczona żywność trafia do układu pokarmowego, gdzie pancerzyki nie są trawione, ale mogą powodować podrażnienia i zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Na ciele człowieka wywołują świąd i podrażnienie skóry tzw. „świąd magazynierów”. Rozkruszki mogą wywołać reakcje alergiczne. Nie przenoszą chorób. W wydzielinach szkodników jest guanina i skleroproteidy (związki, których nie przyswajają organizmy wyższe), kał pochłania wilgoć z otoczeni i stanowią doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów. Rozkruszki na tylnej części ciała posiadają gruczoły, z  których wydzielają toksyny o nieprzyjemnym zapachu. Produkty przez nie porażone pachną stęchlizną, nie posiadają wartości i nie nadają się do spożycia.

Jak pozbyć się rozkruszków

Prezentujemy domowe sosoby pozbycia się rozkruszków i działania, które zapobiegną ich pojawianiu się w mieszkaniu. Przede wszystkim, aby pozbyć się rozkruszków trzeba dbać by w pomieszczeniach wilgotność była niska. W domu uszczelniamy szpary i dach. Nie dopuszczamy, by woda skraplała się. Należy sprawdzać czy przechowywania w domu żywność nie ma objawów porażenia przez okruszki. Jeśli tak to produkty zaatakowane przez rozkruszki wyrzucamy, nie przechowujemy, nie przetwarzamy, nie karmimy nimi zwierząt. Aby pozbyć się rozkruszków w mieszkaniach żywność przechowujemy w suchych miejscach. Niestety dopiero temperatura poniżej 3 st. C, ogranicza proces żerowania i rozmnażania się rozkruszków.