Opakowania porządkujące żywność w lodówce stają się coraz popularniejsze. Dzięki nim produkty spożywcze mogą być dłużej przechowywane, a dzięki pojemnikom z hermetycznym zamknięciem unikniemy nieoprzyjemnego zapachu w lodówce. Najpopularniejsze są pojemniki plastikowe, ale coraz chętniej używamy również opakowań ze szkła i ceramiki. Jak wiadomo szkło jest najbardziej higieniczne i łatwo utrzymać go w czystości.

Jak przechowaywać żywność w lodówce?

Do przechowywania żywności w lodówce idealnie nadają się pojemniki zamykane próżniowo. Produkty spożywcze w tego typu pojemnikach utrzymują się dużo dłużej jeśli odeśsiemy powietrze za pomocą specjalnej pompki, która znajduje się w zestawach razem z pojemnikami. Większość pojemników dostępnych na rynku wykonana jest z tworzyw odpornych na niskie i wysokie temperatury. Możemy w nich zarówno zamrażać produkty, jak i odgrzewać np. w kuchence mikrofalowej czy piekarniku, jeśli są to pojemniki ceramiczne. Na szczególną uwagę zasługuje piętrowy pojemnik do przechowywania żywności. Na każdym piętrze możemy ułożyć inne produkty, a dzięki estetycznemu wyglądowi opakowania możemy rozłożyć je na stole podczas śniadania bez konieczności wyjmowania stosu naczyń. Naczynia i gadżety do przechowywania pomogą nam utrzymać porządek w lodówce. Jak się okazuje ponad połowa Polaków wstydzi się pokazać zawartość swojej lodówki. Pora to zmienić!

Dzień Dobry TVN/x-news