Odpowiednie przechowywanie żywności wbrew pozorom wcale nie jest łatwe. Każdy rodzaj produktów spożywczych powinien być inaczej przechowywany, z czego najczęściej nie zdajemy sobie sprawy. Jak zatem pakować żywność? W czym przechowywać wędlinę, mięso czy ser? Jak ustrzec się przed listerią i śluzowcami?  Odpowiedzi na te pytania udzieliły ekspertki: Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i dietetyk Agnieszka Piskała. Zobaczcie dlaczego niektóre pojemniki do przechowywania żywności są niebezpieczne?

Dzień Dobry TVN/x-news

Najczęściej kupując wędlinę pakujemy ją w folię aluminiową lub spożywczą. Jest to najgorsze możliwe rozwiązanie. W tak szczelnie opakowanej wędlinie rozwijają się śluzowce, które powodują jej psucie. Najlepszym sposobem na przechowywanie wędliny jest umieszczenie jej w papierze śniadaniowym lub pergaminie. Oczywiście możemy zdecydować się również na plastikowe pojemniki - warto pamiętać, aby najpierw sprawdzić czy są one dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wystarczy, że na spodzie pojawi się charakterystyczny symbol składający się z kieliszka i widelca. Z kolei świeże mięso po zakupie myjemy i przechowujemy wyłącznie w szklanych pojemnikach. Możemy je przykryć folią spożywczą lub talerzem, ale najbezpieczniej przechowywać je w szklanym lub ceramicznym naczyniu. W materiale wideo znajdziecie porady eksperta dotyczące przechowywania żywności i wpływu szkodliwych substancji na nasze zdrowie!

Dzień Dobry TVN/x-news