Jeszcze nie tak dawno wyznacznikiem dobrego żelazka był jego ciężar - im większy, tym lepiej prasowało. Na szczęście minęły czasy zmęczonych dłoni i przypalonych ubrań. Współczesne żelazka są ekonomiczne, lekkie, wygodne w pracy i estetyczne. Emitują parę ułatwiającą prasowanie i szybko się nagrzewają (ma na to wpływ moc urządzenia), dzięki czemu oszczędzają naszą energię i czas.

Żelazko: nowoczesny sprzęt AGD

We wszystkich żelazkach jest regulator temperatury (termostat), najczęściej pokrętło z zaznaczonymi poziomami temperatury i parowania. Rozwiązania graficzne umieszczane na regulatorze dotyczące tej samej funkcji bywają jednak różne, np. kropki, cyfry, nazwy tkanin, chmurki. Są też modele z termostatem elektronicznym. Temperaturę, której wysokość pojawia się na wyświetlaczu, zmienia się przyciskami „+” bądź „–”. Większość urządzeń AGD ma wyłącznik bezpieczeństwa. Jeśli przez pewien czas (różny dla różnych modeli) nie prasujemy, żelazko samo się wyłącza.

Funkcje żelazka

  • Stopa. Odpowiednio ukształtowana i idealnie gładka.
  • Zbiornik na wodę. Jego pojemność bywa różna 250–400 ml. Im większa, tym rzadziej trzeba dolewać wodę w trakcie prasowania.
  • Uderzenia pary. Żelazka wyrzucają od 30 g pary na minutę, mają też dodatkowe tzw. mocne uderzenia (np. 100 g/min). Siłę parowania reguluje się zazwyczaj pokrętłem.
  • Spryskiwacz. Uruchamia się go przyciskiem. Pozwala zmoczyć najbardziej pogniecione miejsca, co znacznie ułatwia prasowanie.
  • Ochrona przed wapiennym osadem. System antywapienny to może być np. specjalna płytka, zmieniająca odczyn wody, co rozbija tworzący się osad. Dzięki czemu można używać zwykłej wody z kranu.
  • Zabezpieczenie przed kapaniem. Gdy ustawimy niską temperaturę, woda nie skrapla się i nie kapie.
  • Prasowanie w pionie. Umożliwia prasowanie rzeczy wiszących.
  • Wyposażenie dodatkowe:
    • dozownik na wodę – ułatwia wlewanie wody do większości żelazek
    • nakładka na stopę – zabezpiecza tkaniny delikatne oraz zapobiega nabłyszczaniu tkanin ciemnych
    • funkcja samooczyszczania – po uruchomieniu jej powstały w kanalikach osad się rozpuszcza.