Mole spożywcze (omacnica spichrzanka), to nieduże motyle nocny, których larwy żerują na suchych pokarmach, takich jak cukier, kasze, mąka i ziarna. Zalęgają się one w naszych kuchniach i zanieczyszczają produkty spożywcze. Często pozbywamy się ich inwestując w powszechnie dostępne gotowe produkty przeciw molom, jednak warto pamiętać o tym, że większość z nich zawiera niekorzystne dla naszego zdrowia chemikalia. O wiele bezpieczniejszym (i tańszym!) rozwiązaniem jest skorzystanie z jednego z domowych sposobów walki z molami spożywczymi.

Likwidacja moli spożywczych: oczyszczanie szafek kuchennych

Walkę z molami spożywczymi rozpoczynamy zawsze od gruntownych porządków w szufladach i szafkach kuchennych. Po pierwsze wyrzucamy z domu wszystkie produkty spożywcze, w których znajdziemy złożone larwy moli. Dokładnie przeglądamy każdy pojemnik i opakowanie z suchym pokarmem, nawet te z tak mało podejrzanymi produktami jak karma dla zwierząt. Kolejnym krokiem jest odkurzenie wszystkich szafek i szuflad oraz wymycie ich ciepłą wodą z mydłem (najlepiej lawendowym). Aby upewnić się, że w żadnym zakamarku nie pozostały larwy, stosujemy znaną od lat metodę z użyciem octu. Do szafek wstawiamy naczynie z gorącym, parującym roztworem wody z octem, zamykamy je i czekamy aż ciecz wystygnie. Zabieg ten możemy powtórzyć kilkukrotnie.

Likwidacja moli spożywczych: zabezpieczenie szafek i szuflad

Do umytych szuflad i szafek kuchennych wkładamy odstraszające mole rośliny – suszoną lawendę, goździki, anyż, wanilię, miętę, liście laurowe – wsypane do cienkich woreczków. Poza ochroną przed molami będą one również pełniły funkcję saszetek zapachowych. Zamiast ziół możesz też użyć zasuszonych w piekarniku plastrów cytryny lub pomarańczy lub nasączonych octem i olejkiem waniliowym, lawendowym albo eukaliptusowym wacików. Aby uniknąć powrotu moli, suche, sypkie produkty (zakupione na nowo!) najlepiej jest przechowywać w szczelnych plastikowych lub szklanych pojemnikach na żywność.