Mole spożywcze (omacnica spichrzanka) to nieduże motyle nocne, których larwy żerują na suchych pokarmach, takich jak cukier, kasze, mąka i ziarna. Zalęgają się one w naszych kuchniach i zanieczyszczają produkty spożywcze. Często pozbywamy się ich, inwestując w powszechnie dostępne gotowe produkty przeciw molom, jednak warto pamiętać o tym, że większość z nich zawiera niekorzystne dla naszego zdrowia chemikalia. O wiele bezpieczniejszym (i tańszym!) rozwiązaniem są domowe sposoby na mole spożywcze.
Skąd mole spożywcze w kuchni?
Bardzo często mole spożywcze przynosimy z produktami kupionymi w sklepie. Poza tym mogą przedostać się do nas z mieszkania sąsiada. Ponieważ samice moli składają od 100 do 400 jajeczek (z których wylęgają się larwy), nieprzyjemne insekty rozmnażają się bardzo szybko. Warto pamiętać, że jajeczka składane są nie tylko w żywności, lecz także na opakowaniach. Larwy moli spożywczych są w stanie nawet przegryźć folię i przez mały otwór przedostać się do środka. Oznakę tego, że w żywności zagnieździły się mole spożywcze, stanowią również nici i oprzędy - widoczne pomiędzy sypkimi produktami.
Sprawdź, co może się przydać:
Jak się pozbyć moli spożywczych? Oczyszczanie szafek kuchennych
Walkę z molami spożywczymi rozpoczynamy zawsze od gruntownych porządków w szufladach i szafkach kuchennych. Po pierwsze, wyrzucamy z domu wszystkie produkty spożywcze, w których znajdziemy złożone larwy moli. Dokładnie przeglądamy każdy pojemnik i opakowanie z suchym pokarmem, nawet te z tak mało podejrzanymi produktami jak karma dla zwierząt. Kolejnym krokiem jest odkurzenie wszystkich szafek i szuflad oraz wymycie ich ciepłą wodą z mydłem (najlepiej lawendowym). Aby upewnić się, że w żadnym zakamarku nie pozostały larwy, stosujemy znaną od lat metodę z użyciem octu. Do szafek wstawiamy naczynie z gorącym, parującym roztworem wody z octem, zamykamy je i czekamy, aż ciecz wystygnie. Zabieg ten możemy powtórzyć kilkukrotnie.
Zobacz także: Ocet - ekologiczne sprzątanie >>>
Sposoby na mole spożywcze: zabezpieczenie szafek i szuflad
Do umytych szuflad i szafek kuchennych wkładamy odstraszające mole rośliny – suszoną lawendę, goździki, anyż, wanilię, miętę, liście laurowe – wsypane do cienkich woreczków. Poza ochroną przed molami będą one również pełniły funkcję saszetek zapachowych. Zamiast ziół możesz też użyć zasuszonych w piekarniku plastrów cytryny lub pomarańczy albo wacików nasączonych octem i olejkiem waniliowym, lawendowym bądź eukaliptusowym. Aby uniknąć powrotu moli, suche, sypkie produkty (zakupione na nowo!) najlepiej jest przechowywać w szczelnych plastikowych lub szklanych pojemnikach na żywność. Każde otwarte i nieszczelnie zamknięte opakowanie kaszy, cukru czy mąki to łakomy kąsek dla moli!
Nie przegap:
Pchła ludzka: jak wygląda, jak się jej pozbyć. Pchły w domu: zwalczanie >>>
Muszki owocówki: jak się ich pozbyć. Wywilżyna (muszka owocowa) >>>