Mole spożywcze w kuchni: jak pozbyć się moli spożywczych?

 Mole spożywcze

Szczelnie zamykane pojemniki chronią żywność przed molami

Fot. mat. pras. Bloomingville

Mole spożywcze łatwo zauważyć. Otwierasz szafkę kuchenną i wyfruwa z niej podłużny, brązowo-szary motyl. Albo wsypujesz do garnka kaszę i zauważasz, że w produkcie znajdują się nieduże larwy. Mole spożywcze to jedne z najczęściej spotykanych w naszych domach szkodników, a zarazem jedne z najtrudniejszych do wyplenienia. Co zrobić, by pozbyć się moli z kuchni? Jak zabezpieczyć półki, szuflady i szafki kuchenne przed ich ponownym pojawieniem się? Poznaj domowe sposoby!

Mole spożywcze (omacnica spichrzanka) to nieduże motyle nocne, których larwy żerują na suchych pokarmach, takich jak cukier, kasze, mąka i ziarna. Zalęgają się one w naszych kuchniach i zanieczyszczają produkty spożywcze. Często pozbywamy się ich, inwestując w powszechnie dostępne gotowe produkty przeciw molom, jednak warto pamiętać o tym, że większość z nich zawiera niekorzystne dla naszego zdrowia chemikalia. O wiele bezpieczniejszym (i tańszym!) rozwiązaniem są domowe sposoby na mole spożywcze.

Skąd mole spożywcze w kuchni?

Bardzo często mole spożywcze przynosimy z produktami kupionymi w sklepie. Poza tym mogą przedostać się do nas z mieszkania sąsiada. Ponieważ samice moli składają od 100 do 400 jajeczek (z których wylęgają się larwy), nieprzyjemne insekty rozmnażają się bardzo szybko. Warto pamiętać, że jajeczka składane są nie tylko w żywności, lecz także na opakowaniach. Larwy moli spożywczych są w stanie nawet przegryźć folię i przez mały otwór przedostać się do środka. Oznakę tego, że w żywności zagnieździły się mole spożywcze, stanowią również nici i oprzędy - widoczne pomiędzy sypkimi produktami.

Sprawdź, co może się przydać:

Jak się pozbyć moli spożywczych? Oczyszczanie szafek kuchennych

Walkę z molami spożywczymi rozpoczynamy zawsze od gruntownych porządków w szufladach i szafkach kuchennych. Po pierwsze, wyrzucamy z domu wszystkie produkty spożywcze, w których znajdziemy złożone larwy moli. Dokładnie przeglądamy każdy pojemnik i opakowanie z suchym pokarmem, nawet te z tak mało podejrzanymi produktami jak karma dla zwierząt. Kolejnym krokiem jest odkurzenie wszystkich szafek i szuflad oraz wymycie ich ciepłą wodą z mydłem (najlepiej lawendowym). Aby upewnić się, że w żadnym zakamarku nie pozostały larwy, stosujemy znaną od lat metodę z użyciem octu. Do szafek wstawiamy naczynie z gorącym, parującym roztworem wody z octem, zamykamy je i czekamy, aż ciecz wystygnie. Zabieg ten możemy powtórzyć kilkukrotnie.

Zobacz także: Ocet - ekologiczne sprzątanie >>>

Sposoby na mole spożywcze: zabezpieczenie szafek i szuflad

Do umytych szuflad i szafek kuchennych wkładamy odstraszające mole rośliny – suszoną lawendę, goździki, anyż, wanilię, miętę, liście laurowe – wsypane do cienkich woreczków. Poza ochroną przed molami będą one również pełniły funkcję saszetek zapachowych. Zamiast ziół możesz też użyć zasuszonych w piekarniku plastrów cytryny lub pomarańczy albo wacików nasączonych octem i olejkiem waniliowym, lawendowym bądź eukaliptusowym. Aby uniknąć powrotu moli, suche, sypkie produkty (zakupione na nowo!) najlepiej jest przechowywać w szczelnych plastikowych lub szklanych pojemnikach na żywność. Każde otwarte i nieszczelnie zamknięte opakowanie kaszy, cukru czy mąki to łakomy kąsek dla moli!

Nie przegap:

Pchła ludzka: jak wygląda, jak się jej pozbyć. Pchły w domu: zwalczanie >>>

Muszki owocówki: jak się ich pozbyć. Wywilżyna (muszka owocowa) >>>

Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!

 Porządki w kuchni i w domu - GALERIE ZDJĘĆ

Ocena: 3,5
Zdjęcia: mat. pras. Bloomingville

POLECANE ARTYKUŁY