Wyspa sprawdzi się zarówno w kuchni zamkniętej, jak i otwartej, w której może stanowić granicę pomiędzy kuchnią i jadalnią czy salonem. Muszą jednak zostać spełnione warunki dotyczące kształtu i wielkości pomieszczenia. Nie uda się jej sensownie zaplanować, gdy będziemy mieć do dyspozycji wnętrze długie i wąskie lub zamknięte o powierzchni mniejszej niż szesnaście metrów kwadratowych. W kuchni otwartej powierzchnia może być nieco mniejsza.Wielkość wyspy dostosuj do metrażu kuchni. Najmniejsza, służąca tylko jako dodatkowy blat roboczy, może mieć metr na metr, ale naprawdę wygodna powinna być przynajmniej dwukrotnie dłuższa. Głębokość zabudowy od stu do stu dwudziestu centymetrów pozwoli ulokować pod blatem szafki otwierane na dwie strony. Często instaluje się w niej urządzenia kuchenne – płytę grzejną, piekarnik, zlewozmywak, zmywarkę. W takim przypadku instalacje wodno-kanalizacyjne, elektryczne i gazowe należy poprowadzić w podłodze.


Jeżeli marzysz o wyspie, lecz twoja kuchnia jest na to zbyt mała, przymierz się do zaaranżowania w pomieszczeniu półwyspu. Związany ze ścianą lub usytuowanym przy niej ciągiem roboczym, wymaga znacznie mniej miejsca, a jest równie funkcjonalny. Przestrzeń pod blatem zagospodarujesz podobnie, może to być pełna zabudowa w postaci szafek czy AGD. W miejscach gdzie nie planujesz urządzeń, zostaw półki otwarte na wylot. Taki półwysep będzie wyglądał lżej. Na blacie możesz zainstalować zlew i płytę do gotowania lub cały przeznaczyć na prace kuchenne. Znacznie łatwiej jest doprowadzić do półwyspu instalację elektryczną wodno-kanalizacyjną i gazową – można je podłączyć z sąsiedniej ściany i bez rozkuwania podłogi przeprowadzić pod szafkami. Nie zapomnij o tym, że półwyspowa zabudowa jest najlepszym sposobem podzielenia wnętrza, ze względu na pełnione funkcje, na dwie części.