Łączę pracę w firmie Hanami zajmującej się współpracą z Azją z wykładaniem na Food Studies na Uniwersytecie SWPS – mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Warszawy. – Zajmuję się badaniami nad historią kuchni, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją i turystyką kulinarną. Popularyzuję kulturę żywieniową poprzez wykłady i warsztaty kulinarne. Jestem autorką kilku książek dotyczących kultury Japonii, m.in. Tradycje kulinarne Japonii i Japońskie słodycze. Za Polish Culinary Paths dostałam nagrodę w Chinach w konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi. Mam też trzy nominacje do tegorocznej Gourmand World Cookbook Awards.
Gotuj z pasją - Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Magda robi tosty

Kuchnią interesowałam się od zawsze – mówi Magda. – Z czasem połączyłam tę pasję z miłością do Dalekiego Wschodu, tworząc stronę Kuchniokracja.hanami.pl i profil Facebook.com/Kuchniokracja.
Fot. Piotr Mastalerz
Skończyłam orientalistykę, kocham podróże, japońską ceramikę, malarstwo impresjonistów, bauhausowskie meble z okresu modernizmu, wciągające książki, ale przede wszystkim… jeść!
POLECANE ARTYKUŁY