Potrzebne będą:
- słoiki z nakrętkami (3 szt. o poj. 0,9 l, 3 szt. o poj. 0,5 l)
- marker
- linijka lub miarka
- kreda
- wkrętarko-wiertarka
- wkręty do drewna
- samoprzylepna folia tablicowa
- szklanka
- nożyczki

Słoiki pod szafkę - sposób wykonania:

1. Skompletuj potrzebne materiały, dostosuj liczbę oraz wielkość słoików do konkretnych produktów i powierzchni dna szafki.

2. Na spodzie folii tablicowej narysuj okręgi, korzystając ze szklanki.

3. Etykiety wytnij nożyczkami, kredą opisz zawartość. Uwaga: etykiety przyklej do słoików dopiero po ich przykręceniu, żeby opisy znajdowały się na froncie.

4. W zależności od wielkości i przewidywanego ciężaru słoika zaznacz na spodzie nakrętki od 2 do 4 miejsc na otwory. Wywierć je. Dopasuj długość wkrętu do grubości płyty szafki kuchennej. Zwykle jest to 18 mm. Wkręty muszą być krótsze, inaczej przebiją szafkę na wylot lub spowodują uwypuklenia.

5. Na spodzie szafki zaznacz miejsca mocowania słoików oraz miejsce wkręcania wkrętów – najlepiej przez otwory w wieczkach. Przykręć wieczka do spodu szafki. Wypełnione słoiki wkręć w wieczka. Naklej etykiety.


Warto wiedzieć:

ETYKIETY
Folię tablicową kupisz w sklepie z artykułami plastycznymi. Przykładając szklankę, narysuj kształt koła.

WKRĘTY
Do przykręcenia słoików są potrzebne wkręty do drewna, 2–4 sztuki na słoik. Wkręty muszą być krótsze przynajmniej o 3 mm od grubości dna szafki.

DLA WYGODY
Ze słoików łatwiej korzystać, jeśli są rozmieszczone na przemian, a nie jeden za drugim. Z tyłu umieszczamy słoje o większej pojemności, mniejsze z przodu.