Kuchnia jak kolorowa kostka. Zaglądamy do kuchni architekta.

2013-12-04 17:09

Kuchnia jak kostka! Kompletnie wyposażona, z mnóstwem szafek i schowków (ku uciesze kota Henryka). Oto kolorowa bryła projektu Kacpra Gronkiewicza. Do gotowania i zachwycania się. Prezentowaliśmy ją w magazynie M jak mieszkanie 6/2013.

Spis treści

  1. Podstawa to dobry projekt kuchni oraz solidne materiały
  2. Jak urządzić kuchnię w małym mieszkaniu? Porada projektanta

Każdy bok kuchni wygląda inaczej i pełni inną funkcję. Przy ściance czerwonej urządzona jest strefa zmywania. Przy przeszklonej – gotowania, a dalej jadalniano-wypoczynkowa. Drzwi z półkami na płyty CD prowadzą do sypialni. Na lewo od nich stoi wysoka, obudowana czarną płytą lodówka. Pomiędzy nią a strefą zmywania jest wejście do łazienki zaaranżowanej wewnątrz kubika.

Podstawa to dobry projekt kuchni oraz solidne materiały

Budowę kuchni właściciel zlecił zaprzyjaźnionemu stolarzowi Dawidowi Sharifowi. Szafki są wykonane z lakierowanej płyty MDF, blat z laminatu. W sekcji jadalnianej biały MDF „biegnie” po podłodze, ładnie kontrastując z czarną ławą i żółtym przedłużonym blatem. Między wiszącymi szafkami a blatem w strefie gotowania architekt zaprojektował taflę matowego szkła, która wpuszcza światło do łazienki (znajdującej się po drugiej stronie). Przewód kominowy oraz ściana nad zlewozmywakiem pomalowana jest czerwoną, odporną na wilgoć farbą.

Jak urządzić kuchnię w małym mieszkaniu? Porada projektanta

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że na małym metrażu trudno o wygodną kuchnię i dużą przestrzeń dzienną. Ale planując remont, warto rozważyć nowe położenie kuchni w mieszkaniu. W prezentowanym projekcie, dzięki wyburzeniu starego komina spalinowego w centrum mieszkania, udało się znacznie powiększyć hol, przenieść w to miejsce część kuchni i stworzyć przestronny salon. Aby pomniejszyć „mebel kuchenny”, ukryłem niektóre akcesoria do gotowania w szafach w przedpokoju oraz w ławach. Pamiętałem o odpowiedniej kolejności urządzeń, czyli o zachowaniu tzw. ciągu technologicznego – najpierw strefa przechowywania (lodówka, zamrażarka, blat odkładczy), potem robocza (zlew, blat roboczy) i na końcu gotowania (kuchenka, blat). Wydłużając nieco szafki wiszące, zyskałem więcej przestrzeni do przechowywania. Nad szafkami umieściłem rzadziej używane sprzęty.

Nasi Partnerzy polecają