Gotowanie jest przyjemne, ale tylko wtedy, gdy nie towarzyszą mu swąd, dym i para. Z pomocą przychodzi tu dobrze dobrany okap. Może pracować jako wyciąg, odprowadzając zanieczyszczone powietrze na zewnątrz (obieg otwarty) lub jako pochłaniacz: powietrze jest oczyszczane z tłuszczów, następnie za pomocą filtrów z zapachów i dymu, by wrócić z powrotem do kuchni (obieg zamknięty). Jeśli poświęcasz gotowaniu dużo czasu, wybierz wydajną i ekonomiczną opcję wyciągu (w kuchni musi być możliwość podłączenia okapu do szybu wentylacyjnego). Pochłaniacz zda egzamin nie tyle u kucharzy, ile u fanów designerskich gadżetów. Koszt jego użytkowania jest wyższy, ponieważ wymaga wymiany filtrów. Aranżując kuchnię, rozważ miejsce zainstalowania okapu. Najpopularniejsze
w Polsce są okapy przyścienne (kominowe), montowane bezpośrednio przy ścianie, z charakterystycznym kominem, który kryje rurę podłączoną do otworu wentylacyjnego. Największe możliwości aranżacyjne stwarzają jednak okapy wyspowe, montowane, jak nazwa wskazuje, nad samą wyspą kuchenną