Jak zaaranżować wigilijny stół?
Jak co roku targają nami wątpliwości, jak zaaranżować wigilijny stół. Czy postawić na tradycję: wykrochmalony obrus, białą porcelanę, złote ozdoby i stroik z gałązek jodły? A może w końcu zdobyć się na odwagę cywilną, zignorować upodobania teściowej i zrobić subtelne, poetyckie „święta po skandynawsku” z szyszkami, lnem, gliną i ręcznie formowanymi szklanymi naczyniami?
Na szczęście w tym sezonie nie trzymamy się kurczowo trendów. Mamy dowolność. Styliści lansują zarówno „tradycyjne święta” z bogatym stroikiem w centralnym punkcie stołu, jak i oszczędne w formie, z rozbudowanym zapleczem ideologicznym Boże Narodzenie w stylu „eco” czy też „scandi”. Jeśli zima, to i bezkresna biel. W eleganckiej wersji dekoracji stołu wigilijnego zestawiamy ją ze szlachetnymi kruszcami - złotem i srebrem. W tej skromniejszej - pojawiają się szarość zmierzchu i czerń nocy. Błyszczą jedynie pierwsza gwiazdka i płomień świecy. - Zaskoczeniem w tegorocznych świątecznych aranżacjach są kwiaty (i rośliny), do tej pory z grudniem raczej niekojarzone. Obok tradycyjnych gwiazd betlejemskich i jemioły gości uwodzić będą pąki tulipanów i obłoczki białych hortensji - mówi Małgorzata Karolak z pracowni florystycznej Barwy Natury.
Więcej w grudniowym wydaniu Dobrego Wnętrza
Autor: Materiały prasowe, Salony Agata
Naturalne akcenty na świątecznym stole