Jak urządzić kuchnię. Kuchnia funkcjonalna, czyli gotuj w porządku

2011-11-15 17:33

Podpowiadamy, jak urządzić kuchnię, by była wygodna do gotowania. Jak rozplanować w kuchni wnętrza szafek, by zmieściły się tam wszystkie potrzebne rzeczy i w dodatku były łatwo dostępne. Niektórych kuchennych przedmiotów nie warto jednak chować - są za ładne. Lepiej pokazać na otwartych półkach. Zobacz jak zaaranżować kuchnie. Poznaj zasady urządzania kuchni, które nie tylko ułatwią nam pracę w kuchni (nie będzie trzeba chaotycznie przemieszczać się z jednego miejsca do drugiego), ale też pomogą zachować porządek.

Jak urządzić kuchnię funkcjonalną i modną? Jakie wybrać do kuchni meble? Te pytania dotyczące aranżacji kuchni zadajemy architektom. W kuchni najważniejsza jest ergonomia. Projekt kuchni może nas zachwycić na pierwszy rzut oka, ale czas pokaże jak się sprawdzi w rzeczywistości. Ewentualne błędy w planowaniu kuchni wyjdą dopiero w trakcie użytkowania, gdy na zmiany będzie niestety za późno. Kuchnia musi być funkcjonalna! Tak więc od początku warto pamiętać o kilku zasadach. Pierwsza to podzielenie kuchni na pięć stref: przygotowania, gotowania, zmywania, przechowywania i zapasów, oraz zaplanowanie, jaki rodzaj zabudowy powinien tam się znaleźć.

Projekt kuchni: otwarte półki

Samo życie pokazuje, że w kuchni przydają się otwarte półki - uważa architekt Hernan Gomez. - Rzeczy codziennego użytku można wtedy ulokować w zasięgu ręki i szybko po nie sięgać, bez konieczności otwierania szafki. Jeśli zaś ustawimy na półkach w kuchni „pokojowe” dodatki (książki, rzeźby, ozdobną ceramikę itp.), to połączymy wizualnie kuchnie z salonem. Otwarte półki mogą ożywić wystrój kuchni i stać się jego charakterystycznym elementem, zwłaszcza jeżeli wyróżniają się intrygującą formą, albo są ciekawie podświetlone. Można np. zamontować półkę tak, by minimalnie odstawała od ściany i podświetlić jej tylnią krawędź. Efekt: wygląda jakby była zawieszona w przestrzeni. Na odkrytych półkach najlepiej wygląda urozmaicona kolekcja złożona z różnorodnych przedmiotów: obok typowo dekoracyjnych warto postawić użytkowe – radzi projektantka Małgorzata Łukasiewicz-Tyczyńska. – Taka ekspozycja będzie „łącznikiem” między kuchnią a salonem. Szklanki uzupełniamy więc wazonami, a pojemnikom do przechowywania produktów żywnościowych dodajemy towarzystwo ozdobnych figurek. Ładnie wyglądają też piramidy z misek i filiżanek. Trzeba tylko pamiętać, że półki nie powinny być w całości zastawione. Pozostawienie po bokach wolnego miejsca stworzy wrażenie ładu.

3 kroki do porządku w kuchni

1. Podziel kuchnię na strefy funkcyjne (przygotowania posiłków, gotowania, zmywania, przechowywania oraz zapasów) i rozmieść poszczególne rzeczy jak najbliżej miejsca ich używania. Przedmioty, po które sięgasz najczęściej, powinny być najłatwiej dostępne. W pobliżu każdego urządzenia (lodówki, kuchenki) zaplanuj blat, na którym na chwilę możesz coś odłożyć, ale unikaj pozostawiania rzeczy na blatach na dłużej. Puste, gładkie płaszczyzny wzmacniają wrażenie ładu w pomieszczeniu.

2. Akcesoria kuchenne, które warto mieć pod ręką, można ustawić na otwartych półkach lub zawiesić na relingach. Relingi są godne polecenia również z tego względu, że zajmują niewiele miejsca w kuchni.

3. Zamień tradycyjne szafki kuchenne na wysuwane typu cargo oraz nowoczesne szuflady, z pełnym wysuwem, wytrzymujące duże obciążenie.

 

Więcej rozwiązań do kuchni znajdziecie w grudniowym numerze Dobrego Wnętrza ("Gotuj w porządku" str. 106).