Hitem warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez naszą redakcję i firmę Amica był oryginalny pomysł na kaszę pęczak: czyli pęczotto na soku z buraków, z nutą białego wina.

Przepis na pęczotto gotowane w soku z buraków

Składniki: 50 dkg pęczaku, 1/2 kostki masła, kilka suszonych borowików lub podgrzybków, cebula drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, szklanka soku z buraków, łyżka sera typu lazur błękitny, oliwa z pierwszego tłoczenia lub olej z pestek dyni, odrobina octu balsamicznego, pęczek posiekanej natki pietruszki, sok z grejpfruta, 100 g rukoli lub miks porwanych sałat.

Wykonanie: w szerokim rondlu lub głębokiej patelni na maśle z odrobiną oliwy przesmaż cebulę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się zrumieni, wyjmij go, a na patelnię wrzuć pęczak i tymianek, smaż ok. 4 min, po czym zalej bulionem i dodaj grzyby. Ogień zmniejsz i gotuj, aż płyn odparuje w 70%. Dolej sok z buraków i gotuj. Gdy pęczak będzie miękki, dodaj lazur i ocet. Przed samym podaniem, posyp posiekaną natką, a już na talerzu polej oliwą. Obok podaj sałatę z sokiem grejpfrutowym. Mile widziana kropla białego wina.