Modny wigilijny stół nie wygląda jak wycięty z katalogu producenta porcelany. By osiągnąć efekt nonszalancji pod kontrolą w dekoracji stołu (co nie jest wcale proste), zadbajmy o elegancką bazę - komplet porcelanowych, dobrej jakości talerzy. Mogą być śnieżno białe, zdobić je może także złota albo srebrna lamówka („Biała Maria”, Rosenthal, „Royal”, Villeroy & Boch, „Lace”, Fyrklövern). Misy, patery, półmiski niech będą „przybyszami” z innego świata. Trochę artystyczne, nieco przypadkowe, lecz zawsze starannie wyselekcjonowane. Z delikatną porcelaną na świątecznym stole pięknie komponować się będzie szkło (Kosta Boda) lub ceramika polskich artystów (Kasi Stefańskiej Białek, pracowni Inżynieria Designu). Na takim stole nie może zabraknąć także rodowej biżuterii: ozdobnych, ciężkich sztućców. Jeśli nie dostaliśmy ich w spadku, wybierzmy się do salonu Hefry, gdzie znajdziemy noże, widelce i łyżki wykonane wedle starych, sprawdzonych wzorów.

Więcej w DW 12/2015, opracowanie Magda Kazimierczuk, Ewa Jagalska