Fusion. Najmodniejsza, najbardziej snobistyczna kuchnia Europy. Kuchnia fusion to kuchnia ludzi twórczych, z wyobraźnią i polotem. Szalona kombinacja kolorów, przypraw i aromatów z całego świata. Obowiązuje w niej wolność i dowolność. Organizując przyjęcie w ogrodzie pamiętaj, że nie ma ścisłych reguł łączenia smaków.

Kuchnia fusion

Pomidorówka z mlekiem kokosowym zamiast śmietany i kolendrą w miejscu poczciwej pietruszki, proszę bardzo! Nie zapomnijcie dodać pieprzu cayenne. Albo: muszle przegrzebki na słodko, z chrupiącym bekonem. Pycha! Do tej pory potrawy kuchni fusion jadało się głównie w restauracjach. Niewielu z nas miało odwagę osobiście stawić czoło utartym schematom i połączyć azjatyckie przyprawy z tajskimi ziołami i owocami morza z Portugalii. Koniec wakacji to najlepszy czas, by poeksperymentować z kuchnią fusion. Dopóki jeszcze mamy w pamięci wakacyjną egzotykę.