Dodatki na wielkanocny stół
Na wielkanocny stół kobaltowy błękit! Podkreśli ponadczasowy urok białej ceramiki, wydobędzie blask srebrnej sosjerki. Szklanej misie zapewni barwę, a wesołą plastikową podstawkę do jajek uszlachetni.
Autor: Marcin Czechowicz
Salaterki, miski, dodatki. Na sałatki, pasty i mendel jaj (15 szt.). W aranżacji, od góry: misa, Sagaform, 68,50 zł (z uszkami), sztućce sałatkowe (widelce), Madison, 115 zł, Q FORMA; butelka na oliwę „Alegorie”, 175 zł, VILLEROY BOCH; butelka na oliwę, 300 zł, CONNAISSEUR; misa (kolorowa), Iittala, 283 zł, ASYMETRIA; sztućce do sałaty (wiszą), 380 zł, BED BREAKFAST; salaterka, Thomas Vario Pure, 185 zł, ROSENTHAL/Promenada; misa plastikowa (płaska), Zak, 99 zł, Q FORMA; salaterka ze szkła szlifowanego, 800 zł, CONNAISSEUR; salaterka szklana, Lambert, 435 zł, WILLOW HOUSE; sztućce do sałaty (przezroczyste), Zak!, 49 zł, Q FORMA; salaterka szklana (nieregularny kształt), Nachtmann, 215 zł, zajączek, Goebel, 70 zł, ROSENTHAL/Domoteka
Tradycja zobowiązuje do tworzenia pięknych form, godnych świątecznej uczty wielkanocnej. Naczynia z przeszłością to dla projektantów zachęta do eksperymentowania z kształtem.
Kieliszki do jajek i wazy
Uznaliśmy jaja za symbol Wielkanocy. Wciąż szukamy coraz ciekawszych kształtów dla naczyń, które służą do ich podawania. W wazach podajemy zupy od końca XVIII wieku. W eleganckich wazach biały barszcz i żurek zyskują na smaku.